Składniki (dla 4 osób)
1 l wywaru warzywnego
2 szalotki
2 ząbki czosnku
200 gram kaszy pęczak
2 pęczki botwinki
100 gram koziego serka
1 pęczek koperku
masło klarowane do smażenia
skórka cytrynowa i sok wyciśnięty z cytryny
Przygotować wywar z warzyw. Szalotkę i czosnek posiekać. Botwinkę umyć, osuszyć. Buraczki oraz łodygi od liści pokroić drobno i przełożyć do miski. Liście botwinki i koperek posiekać i odłożyć do drugiego naczynia.
Na dużej patelni roztopić klarowane masło, zeszklić szalotkę i czosnek a następnie wsypać kaszę. Mieszać cały czas aż każde ziarenko kaszy będzie obtoczone tłuszczem. Po 2 minutach dodać posiekane buraczki i łodyżki. Wlać 1/2 szklanki wywaru z warzyw. Cały czas mieszać, jak kasza wchłonie wywar dodać kolejne 1/2 szklanki. Czynność powtarzać do momentu aż kasza będzie miękka (ok. 20 min.) Na koniec dodać posiekany koperek i liście botwinki. Trzymać na ogniu jeszcze ok 2-3 minut, po czym zdjąć z ognia, dodać pokrojony w małe kawałki kozi serek. Mieszać aż cały ser się rozpuści. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przed podaniem posypać skórką cytrynową.
Komentarze
Prześlij komentarz