300 gram truskawek
500 sera sera białego trzykrotnie mielonego
2 żółtka
4 łyżki cukru
2 łyżki żelatyny
1 galaretka truskawkowa
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 szklanki płatków śniadaniowych
1/2 szklanki oleju kokosowego
Płatki śniadaniowe zmielić w blenderze, wymieszać z rozpuszczonym olejem kokosowym. Masą wyłożyć dno małej brytfanki i wstawić do lodówki na czas dalszych przygotowań. Żelatynę namoczyć w małej ilości wody. Jak napęcznieje wstawić naczynie do kąpieli wodnej i mieszając doprowadzić do stanu aż będzie płynna. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, pozostawić do ostygnięcia.
Żółtka ubić z cukrem na puszysty kogel mogel. Cały czas ubijając dodawać łyżkami ser, pod koniec wlać esencje waniliową oraz rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Do brytfanki przełożyć połowę masy, ułożyć umyte i osuszone truskawki (kilka zostawić) a następnie wyłożyć resztę masy serowej. Na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki pozostałe truskawki. Za pomocą pędzelka rozprowadzić tężejącą galaretkę na truskawki i miejsca między nimi. Warstwa galaretki powinna być dosyć cienka.
Komentarze
Prześlij komentarz