Fritata z piekarnika z pieczarkami, szpinakiem i szynką parmeńską




Składniki (5 osób)
10 jajek
250 g śmietany 18%
150 g szynki parmeńskiej
1 duży por
150 g pieczarek
100 g szpinaku
1 cebula
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka ostra
masło do smażenia i posmarowania foremki
natka pietruszki do posypania

Kawałek masła rozgrzać na patelni, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Pora pokroić w cienkie paseczki, dodać na patelnię. Pieczarki obrać pokroić w plasterki, dołożyć na patelnię. Doprawić papryką, pieprzem, gałką muszkatołową i niewielką ilością soli (szynka parmeńska jest dosyć słona). Jak warzywa będą już lekko miękkie, dodać szpinak, zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostudzenia. W dużej misce ubić jajka ze śmietaną. Do masy jajecznej dodać przestudzone podduszone warzywa, dokładnie całość wymieszać i przelać do foremki do zapiekania. Na masie, na całej powierzchni ułożyć warstwę szynki parmeńskiej, delikatnie smarując jej wierzchnią warstwę masa jajeczną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Po wyjęciu lekko przestudzić, pokroić na porcje i posypać natką pietruszki.

Komentarze

Prześlij komentarz