Składniki:
500 g mięsa z udźca indyka
2 marchewki
1 pietruszka
1 por
1/3 selera
3 ząbki czosnku
1 cebula
1 cm korzenia imbiru
1 puszka mleka kokosowego
1 limonka
1 papryczka chilli
2 łodygi trawy cytrynowej
1 łyżeczka zielonej pasty curry
2 łyżki oleju kokosowego
100 gram ryżu
sól, pieprz, sos sojowy jasny, curry w proszku
świeża kolendra i natka pietruszki
Mięso indyka pokroić w paseczki , posypać curry, skropić sosem sojowym, sokiem z limonki i posypać skórką otartą z limonki. Odstawić.
Włoszczyznę pokroić w julienne . 1 łyżkę oleju rozgrzać w wysokim garnku, wrzucić pokrojowe warzywa, dusić kilka minut a następnie zalać wodą do 3/4 wysokości garnka. Gotować na małym ogniu około 30 minut.
Na patelni rozgrzać resztę oleju. Włożyć pokrojone w kosteczkę cebulę, czosnek i papryczkę chilli. Dusić kilka minut i dodać pastę curry. Warzywa przełożyć do zupy, na patelnie wrzucić mięso, obsmażyć z każdej strony i przełożyć do garnka. Dodać mleko kokosowe, oraz łodygi trawy cytrynowej, które przed dodaniem można lekko zmiażdżyć np. przy pomocy tłuczka do mięs. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, dodać ryz i gotować do miękkości ryżu. Przed podaniem posypać świeżą kolendrą i natką pietruszki. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz