Składniki (tortownica o średnicy 23 cm)
Na spód:
120 g herbatników digestive
100 gram wiórków kokosowych
100 g roztopionego masła
Masa serowa
1 kg sera białego tłustego, trzykrotnie mielonego
200 g gęstej śmietanki kremówki
100 g cukru pudru
100 g wiórków kokosowych
4 jajka
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
150 g malin i jeżyn
Wierzch
200 gram owoców: maliny, jeżyny, borówka amerykańska
opcjonalnie cukier puder lub wiórki kokosowe
Składniki na spód wymieszać w blenderze, masą wyłożyć tortownicę, dokładnie docisnąć i wstawić do lodówki aby lekko stężała.
W dużej misce zmiksować ser, śmietanę, cukier i wiórki kokosowe, dodawać po jednym jajku, aby się dokładnie połączyły z masą i na koniec dodać skrobię ziemniaczaną. Odstawić mikser, za pomocą szpatułki wmieszać do masy owoce. Całość przelać do tortownicy. Piec w tzw. kąpieli wodnej (tortownica szczelnie owinięta folią ustawiona w większym naczyniu z wodą) w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C przez około 90 min. Po wyjęciu ostudzić i wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem ułożyć na wierzch owoce oraz opcjonalnie posypać cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi.
Przepyszne
OdpowiedzUsuń