Cynamonowe racuchy z jabłkami


Składniki na 3 porcje:

Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka kefiry
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka cukru wanilinowego
1 łyżka cukru zwykłego (dla tych co lubią bardzo słodko ;) )
3 łyżki oleju

Dodatkowo:
2 średniej wielkości jabłka
sok z 1/2 cytryny

Wszystkie składniki zmiksować w misce na gładką masę i odstawić na 10 minut. W tym czasie obrać 2 jabłka, pokroić na cienkie plasterki i skropić sokiem z cytryny. Po 10 minutach, jeśli ciasto jest za gęste (nie spływa z łyżki),  dodać niewielką ilośc kefiru. Wmieszać do ciasta plasterki jabłek. Rozgrzać dużą, teflonową patelnię i na suchą nakładać porcje ciasta, tak aby w każdej znalazły się plasterki jabłek. Smażyć na złoty kolor z każdej strony po około 2-3 minuty. Gotowe posypać cukrem pudrem. Smacznego.

Komentarze

Prześlij komentarz