Żeberka w miodowej glazurze


Składniki, 4 porcje:

1 kg żeberek
1 cebula
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
3 łyżki oliwy
1 łyżka musztardy delikatesowej
5 ząbków czosnku
przyprawy, po 1 płaskiej łyżeczce: papryka słodka, papryka ostra,
przyprawy po 1/2 płaskiej łyżeczki: sól, świeżo mielony pieprz

Ze wszystkich składników oprócz cebuli przygotować marynatę. Żeberka pokroić w wąskie paski. Każdy pasek dokładnie otoczyć w marynacie i całość w naczyniu wraz z marynatą, szczelnie zamknąć i odłożyć do lodówki na co najmniej 8 godzin (można przygotować dzień wcześniej).
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Żeberka przełożyć do naczynia żaroodpornego, pięć około 70 minut, kilka razy podczas pieczenia można żeberka przekładać i posmarować pozostałą marynatą. Ja będą już lekko miękkie, dołożyć do naczynia pokrojoną małe cząstki cebulę. Podawać natychmiast po upieczeniu.

Komentarze