Beza Pavlova




Składniki na bezę

7 białek średnich jajek

230g drobnego cukru 

1 łyżka skrobi ziemniaczanej

sok z połówki cytryny

szczypta soli


Krem

200 g śmietanki kremówki

500 g serka mascarpone

2 łyżki cukru

Owoce sezonowe: maliny, porzeczki, borówki, listki mięty


Beza

Białka ze szczyptą soli ubić na pianę, pod koniec dodawać małymi porcjami cukier. Miksować cały czas, kolejną porcję cukru dodawać jak poprzednia zostanie już rozpuszczona w pianie. Na koniec dodać skrobię oraz sok z cytryny. 

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na którym narysować okrąg o średnicy ok. 30 cm. Masę z pianek wyłożyć na lachę i uformować okrąg z wgłębieniem w środku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 7 minut, następnie temperaturę zmniejszyć do 120 stopni i piec ok. 120 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć i zostawić w nim bezę do wystygnięcia - nie otwierać drzwiczek, aby beza nie opadła! . 

Wystygniętą można wyjąc z piekarnika. 


Krem

Mascarpone utrzeć z cukrem i śmietaną. Gotowym kremem wyłożyć środek bezy, na krem nałożyć owoce. Całość udekorować miętą. Beza gotowa do podania.    

Komentarze