Składniki na bezę
7 białek średnich jajek
230g drobnego cukru
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
sok z połówki cytryny
szczypta soli
Krem
200 g śmietanki kremówki
500 g serka mascarpone
2 łyżki cukru
Owoce sezonowe: maliny, porzeczki, borówki, listki mięty
Beza
Białka ze szczyptą soli ubić na pianę, pod koniec dodawać małymi porcjami cukier. Miksować cały czas, kolejną porcję cukru dodawać jak poprzednia zostanie już rozpuszczona w pianie. Na koniec dodać skrobię oraz sok z cytryny.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na którym narysować okrąg o średnicy ok. 30 cm. Masę z pianek wyłożyć na lachę i uformować okrąg z wgłębieniem w środku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 7 minut, następnie temperaturę zmniejszyć do 120 stopni i piec ok. 120 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć i zostawić w nim bezę do wystygnięcia - nie otwierać drzwiczek, aby beza nie opadła! .
Wystygniętą można wyjąc z piekarnika.
Krem
Mascarpone utrzeć z cukrem i śmietaną. Gotowym kremem wyłożyć środek bezy, na krem nałożyć owoce. Całość udekorować miętą. Beza gotowa do podania.
Komentarze
Prześlij komentarz