Sałatka z bobem, ziemniakami i chorizo


sałatka z chorizo


Składniki:
5 małych, młodych ziemniaków
0,5 kg bobu
5 ogórków małosolnych
1 pęczek rzodkiewek
50 g kiełbasy chorizo

5 łyżek gęstego jogurtu
2 łyżki majonezu 
1 łyżka musztardy
1 ząbek czosnku

1/2 pęczka koperku
sól, pieprz 

Ziemniaki ugotować w łupinkach. Ostudzić, pokroić w ósemki. Bób ugotować, ostudzić i wyłuskać ze skórek. Rzodkiewki, górnik małosolne pokroić w plasterki. Kiesę pokroić w jak najcieńsze plasterki i uprażyć na suchej patelni, jak plasterki nabiorą chrupkości, odsączyć na ręczniku papierowym. 
Jogurt, majonez, musztardę wymieszać z przeciśniętym przez prasie czosnkiem. 

W dużej misce wymieszać wszystkie składniki, dodać sos. Na koniec przyprawić do smaku pieprzem, sola oraz posypać korkiem. 
Idealna do dań z grilla.   

Komentarze