Inspiracja blogiem aniagotuje.pl
Składniki na ciasto:
280 g mąki pszennej
300 g surowej dyni Hokkaido , startej na tarce
3 jaja
140 g cukru
200 ml oleju
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia oraz sody
Szczypta soli
Składniki na masę serową:
250 g serka mascarpone
200 g śmietany 36%
1 galaretka cytrynowa
Sok z połówki cytryny
1 czekolada deserowa
1 łyżka masła
3 łyżki mleka
Dynię obraz ze skórki, pozbawić gniazda nasiennego i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
W misce wymieszać mąkę, z cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą. W drugiej misce jajka ubić z cukrem na gęsty, jasny kogel-mogel. Do masy jajecznej wlać olej, krótko pomiksować i odstawić mikser. Do jajek z olejem przełożyć dynię, oraz suche składniki. Wszystko wymieszać delikatnie łyżką tylko do połączenia się składników.
Formę do pieczenia (u mnie okrągła o średnicy 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić ciasto na pół, górną warstwę pokruszyć.
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Przestudzić i taką przestudzoną energicznie wymieszać z serkiem mascarpone. Wstawić na chwile do lodówki aby masa zaczęła tężeć. W tym czasie ubić śmietankę. Opcjonalnie można dodać do śmietanki 2 łyżki cukru. Ubitą śmietanę wymieszać z masą serową i całość wyłożyć na ciasto. Formę z ciastem przykryć folią i wstawić do lodówki na około godzinę.
Po godzinie wyjąc ciasto, na stężałą masę serową wyłożyć pokruszone ciasto. Czekoladę z masłem i l=mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej, polać ciasto po wierzchu. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz