Ciasto dyniowe z serkiem mascarpone

 



Inspiracja blogiem aniagotuje.pl 


Składniki na ciasto: 

280 g mąki pszennej

300 g surowej dyni Hokkaido , startej na tarce

3 jaja

140 g cukru

200 ml oleju

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka proszku do pieczenia oraz sody

Szczypta soli



Składniki na masę serową:

250 g serka mascarpone

200 g śmietany 36%

1 galaretka cytrynowa

Sok z połówki cytryny


1 czekolada deserowa

1 łyżka masła

3 łyżki mleka



Dynię obraz ze skórki, pozbawić gniazda nasiennego i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 

W misce wymieszać mąkę, z cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą. W drugiej misce jajka ubić z cukrem na gęsty, jasny kogel-mogel. Do masy jajecznej wlać olej, krótko pomiksować i odstawić mikser. Do jajek z olejem przełożyć dynię, oraz suche składniki. Wszystko wymieszać delikatnie łyżką tylko do połączenia się składników. 

Formę do pieczenia (u mnie okrągła o średnicy 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. 

Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić ciasto na pół, górną warstwę pokruszyć. 


Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Przestudzić i taką przestudzoną energicznie wymieszać z serkiem mascarpone. Wstawić na chwile do lodówki aby masa zaczęła tężeć. W tym czasie ubić śmietankę. Opcjonalnie można dodać do śmietanki  2 łyżki cukru. Ubitą śmietanę wymieszać z masą serową i całość wyłożyć na ciasto. Formę z ciastem przykryć folią i wstawić do lodówki na około godzinę. 

Po godzinie wyjąc ciasto, na stężałą masę serową wyłożyć pokruszone ciasto. Czekoladę z masłem i l=mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej, polać ciasto po wierzchu. Smacznego. 


Komentarze