Kotlety mielone z indyka z tymiankiem i parmezanem

 


Delikatne, soczyste i bardzo smaczne :)

Składniki (na ok. 20 kotlecików)

750 g mięsa mielonego z indyka

2 szalotki

1 ząbek czosnku

1 łyżka masła

1 jajko

50 g tartego parmezanu

garść świeżego tymianku 


bułka tarta do obtaczania

olej do smażenia



Mięso mielone doprawić solą i pieprzem. Szalotkę i czosnek posiekać i zeszklić na maśle na patelni. Dodać do mięsa. Dodać jajko, parmezan i listki tyminaku. Całość wyrabiać w misce ręką, dodając około 1/2 szklanki ciepłej wody lub rosołu. Z gotowej masy formować różnej wielkości małe kotleciki, każdy z nich obtoczyć delikatnie w drobno zmielonej bułce parter i smażyć na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru z obu stron.   

Komentarze