Krem marchwiowo-dyniowy

 



Składniki:

 

4 udka kurczaka

6 marchewek

1 pietruszka

1/2 selera

1 por

1 cebula

1 dynia hokkaido

1 pomarańcza - wyciśnięty sok 

Sól, pieprz, kurkuma, gałka muszkatołowa, listek laurowy


W garnku ok. 3 l z mięsa i włoszczyzny ugotować wywar rosołowy. W trakcie gotowania lekko osolić i dodać kilka ziarenek pieprzu. Jak mięso będzie miękkie, wyjąć aby ostygło a do wywaru dodać pokrojoną w kostkę dynię. Dodać przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, 1/4 łyżeczki gałki i gotować na małym ogniu do miękkości dyni. Po ugotowaniu, wyjąć listek laurowy i cebulę a resztę warzyw w zupie zblendować na gładka masę, dodać obrane z kości mięso kurczaka, doprawić do smaku przyprawami oraz sokiem z pomarańczy. Podawać z ryżem albo grzanką. Smacznego



Komentarze