Składniki:
4 udka kurczaka
6 marchewek
1 pietruszka
1/2 selera
1 por
1 cebula
1 dynia hokkaido
1 pomarańcza - wyciśnięty sok
Sól, pieprz, kurkuma, gałka muszkatołowa, listek laurowy
W garnku ok. 3 l z mięsa i włoszczyzny ugotować wywar rosołowy. W trakcie gotowania lekko osolić i dodać kilka ziarenek pieprzu. Jak mięso będzie miękkie, wyjąć aby ostygło a do wywaru dodać pokrojoną w kostkę dynię. Dodać przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, 1/4 łyżeczki gałki i gotować na małym ogniu do miękkości dyni. Po ugotowaniu, wyjąć listek laurowy i cebulę a resztę warzyw w zupie zblendować na gładka masę, dodać obrane z kości mięso kurczaka, doprawić do smaku przyprawami oraz sokiem z pomarańczy. Podawać z ryżem albo grzanką. Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz