Piernik

 



Składniki na kwadratową blaszkę 25/25 cm


200 g masła

1,5 szklanki cukru

4 łyżki miodu

4 łyżki powideł śliwkowych

1 torebka przyprawy piernikowej

1 łyżka cynamonu

4 łyżki kakao

3 łyżeczki sody oczyszczonej

500 ml mleka

4 jajka

4 szklanki mąki pszennej


do przełożenia ciasta, około 5 łyżek powideł śliwkowych


na polewę: 200 g słodkiej śmietanki 30-36%, 200 gram ciemnej czekolady


Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).

Formę posmarować tłuszczem i wysypać mąką lub okruszkami ciastek.


W dużym garnku na niewielkim ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać. Dodawać po kolei: miód, powidła śliwkowe, przyprawę korzenną lub piernikową, cynamon i kakao - całość cały czas mieszać. Po kilku minutach gotowania zdjąć z ognia, odczekać kilka minut aż masa troszkę przestygnie i dodawać: sodę, mleko oraz roztrzepane jajka - mieszać całość cały czas energicznie - masa zacznie rosnąc i pienić się. 

Wciąż mieszając dodawać stopniowo mąkę, przesianą przez sitko - wymieszać wszystko tak aby nie było grudek z mąki. Gotową masę przelać do przygotowanie wcześniej foremki i wstawić do piekarnika. Piec przez około 55 minut, aż do suchego patyczka - jeśli góra ciasta mocno wyrośnie, w trakcie pieczenia można ją przykryć papierem do pieczenia, tak żeby się nie przypaliła. Upieczone ciasto, wyjąć z piekarnika i ostudzić. Całkowity ostudzony piernik przekroić wzdłuż na dwie warstwy i w środek nałożyć powideł. Jeśli ciasto urośnie dosyć wysokie, można przeciąć na trzy części i jeszcze raz przełożyć powidłami. Przełożony piernik ponownie włożyć do formy i lekko docisnąć. 

Przygotować polewę, do zagotowanej w rondelku śmietanki dodać pokruszoną na małe kawałki czekoladę i dokładnie wymieszać, ostudzić i jak zacznie gęstnieć polać ciasto. Smacznego.

Komentarze

Prześlij komentarz