Składniki na kwadratową blaszkę 25/25 cm
200 g masła
1,5 szklanki cukru
4 łyżki miodu
4 łyżki powideł śliwkowych
1 torebka przyprawy piernikowej
1 łyżka cynamonu
4 łyżki kakao
3 łyżeczki sody oczyszczonej
500 ml mleka
4 jajka
4 szklanki mąki pszennej
do przełożenia ciasta, około 5 łyżek powideł śliwkowych
na polewę: 200 g słodkiej śmietanki 30-36%, 200 gram ciemnej czekolady
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
Formę posmarować tłuszczem i wysypać mąką lub okruszkami ciastek.
W dużym garnku na niewielkim ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać. Dodawać po kolei: miód, powidła śliwkowe, przyprawę korzenną lub piernikową, cynamon i kakao - całość cały czas mieszać. Po kilku minutach gotowania zdjąć z ognia, odczekać kilka minut aż masa troszkę przestygnie i dodawać: sodę, mleko oraz roztrzepane jajka - mieszać całość cały czas energicznie - masa zacznie rosnąc i pienić się.
Wciąż mieszając dodawać stopniowo mąkę, przesianą przez sitko - wymieszać wszystko tak aby nie było grudek z mąki. Gotową masę przelać do przygotowanie wcześniej foremki i wstawić do piekarnika. Piec przez około 55 minut, aż do suchego patyczka - jeśli góra ciasta mocno wyrośnie, w trakcie pieczenia można ją przykryć papierem do pieczenia, tak żeby się nie przypaliła. Upieczone ciasto, wyjąć z piekarnika i ostudzić. Całkowity ostudzony piernik przekroić wzdłuż na dwie warstwy i w środek nałożyć powideł. Jeśli ciasto urośnie dosyć wysokie, można przeciąć na trzy części i jeszcze raz przełożyć powidłami. Przełożony piernik ponownie włożyć do formy i lekko docisnąć.
Przygotować polewę, do zagotowanej w rondelku śmietanki dodać pokruszoną na małe kawałki czekoladę i dokładnie wymieszać, ostudzić i jak zacznie gęstnieć polać ciasto. Smacznego.
kocham piernik!
OdpowiedzUsuńJa też :), a najbardziej mi smakują już po świętach właśnie ;)
Usuń