Sernik waniliowo-czekoladowy z budyniem

 


Składniki na kwadratową blaszkę o boku 25 cm:

Spód:

100 g masła

2 opakowanie ciastek oreo (200 g jedno opakowanie)


Masa serowa:

1 kg twarogu sernikowego (takiego z wiaderka)

500 g serka mascarpone

1 puszka (560 g ) mleka skondensowanego słodzonego

1 laska wanilii (ziarenka)

5 jajek

120 g czekolady deserowej

2 budynie waniliowe

1 budyń czekoladowy


Polewa:

1 kubeczek (200 g)  śmietany kwaśniej 30%

2 łyżki cukry pudru



Przed przystąpieniem do robienia sernika, wszystkie składniki należy wyjąć z lodówki co najmniej kilka godzin wcześniej, tak aby miały temperaturę pokojową.


Spód:

Masło roztopić, ciasteczka oreo, masy ze środka, pokruszyć i połączyć z masłem. Wyłożyć dno formy w której będzie pieczony sernik.


Masa serowa:

Wszystkie składniki oprócz czekolady i budyniów dokładnie wymieszać tylko do połączenia składników, jeśli będziecie robić to mikserem – to na jak najmniejszych obrotach i jak najkrócej. Chodzi o to żeby nie napowietrzać masy serowej. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. 1/2 masy serowej przełożyć do innego naczynia i połączyć z rozpuszczoną czekoladą i budyniem czekoladowym. Do drugiej części dodać budynie waniliowe.

Do tortownicy przelać ciemną masę, na nią nałożyć masę jasną. Tortownicę z sernikiem ustawić w większym naczyniu żaroodpornym, do którego nalewamy gorącą wodę, do wysokości ok. 2 cm, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 60 minut. Po upieczeniu wystudzić.

Śmietanę,  wymieszaną z cukrem pudrem, rozprowadzamy równomiernie po upieczonym serniku, po czym ponownie wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut. Sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku a wystudzony wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypać lekko cukrem pudrem. Smacznego.

Komentarze