Składniki na kwadratową blaszkę o boku 25 cm:
Spód:
100 g masła
2 opakowanie ciastek oreo (200 g jedno opakowanie)
Masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego (takiego z wiaderka)
500 g serka mascarpone
1 puszka (560 g ) mleka skondensowanego słodzonego
1 laska wanilii (ziarenka)
5 jajek
120 g czekolady deserowej
2 budynie waniliowe
1 budyń czekoladowy
Polewa:
1 kubeczek (200 g) śmietany kwaśniej 30%
2 łyżki cukry pudru
Przed przystąpieniem do robienia sernika, wszystkie składniki należy wyjąć z lodówki co najmniej kilka godzin wcześniej, tak aby miały temperaturę pokojową.
Spód:
Masło roztopić, ciasteczka oreo, masy ze środka, pokruszyć i połączyć z masłem. Wyłożyć dno formy w której będzie pieczony sernik.
Masa serowa:
Wszystkie składniki oprócz czekolady i budyniów dokładnie wymieszać tylko do połączenia składników, jeśli będziecie robić to mikserem – to na jak najmniejszych obrotach i jak najkrócej. Chodzi o to żeby nie napowietrzać masy serowej. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. 1/2 masy serowej przełożyć do innego naczynia i połączyć z rozpuszczoną czekoladą i budyniem czekoladowym. Do drugiej części dodać budynie waniliowe.
Do tortownicy przelać ciemną masę, na nią nałożyć masę jasną. Tortownicę z sernikiem ustawić w większym naczyniu żaroodpornym, do którego nalewamy gorącą wodę, do wysokości ok. 2 cm, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 60 minut. Po upieczeniu wystudzić.
Śmietanę, wymieszaną z cukrem pudrem, rozprowadzamy równomiernie po upieczonym serniku, po czym ponownie wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut. Sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku a wystudzony wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypać lekko cukrem pudrem. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz