Ciasto - ptasie mleczko


 

Składniki (na okrągłą formę o średnicy 21 cm)

200 g wafli kakaowych (bez polewy czekoladowej)

5 białek

300 g cukru pudru

30 g kakao

10 g żelatyny


Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody i zostawić aby napęczniała. Wafle przełożyć do blendera i zblendować aż staną się gęstą pastą. Wyłożyć tą masą dno formy. 

Biała ubić na sztywno, na koniec dodając porcjami cukier puder, cały czas ubijając. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej aby była gładkim, gęstym płynem i dodać do masy z białek, miksować chwilę, aż się dokładnie połączy z masą. Połowę masy wyłożyć do formy a do reszty dodać kakao i miksować aż się dokładnie połączy z pianą. Ciemną masę wyłożyć na białą w foremce o za pomocą łyżki, kilkoma ruchami pomieszać obie masy, tak żeby na wzajem na siebie zachodziły. Ciasto wstawić do lodówki co najmniej na godzinę aby dobrze stężało. 


Polewa karmelowa: za przepisem : https://www.kwestiasmaku.com/desery/solony_karmel/przepis.html 


Komentarze

Prześlij komentarz