Składniki (na okrągłą formę o średnicy 21 cm)
200 g wafli kakaowych (bez polewy czekoladowej)
5 białek
300 g cukru pudru
30 g kakao
10 g żelatyny
Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody i zostawić aby napęczniała. Wafle przełożyć do blendera i zblendować aż staną się gęstą pastą. Wyłożyć tą masą dno formy.
Biała ubić na sztywno, na koniec dodając porcjami cukier puder, cały czas ubijając. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej aby była gładkim, gęstym płynem i dodać do masy z białek, miksować chwilę, aż się dokładnie połączy z masą. Połowę masy wyłożyć do formy a do reszty dodać kakao i miksować aż się dokładnie połączy z pianą. Ciemną masę wyłożyć na białą w foremce o za pomocą łyżki, kilkoma ruchami pomieszać obie masy, tak żeby na wzajem na siebie zachodziły. Ciasto wstawić do lodówki co najmniej na godzinę aby dobrze stężało.
Polewa karmelowa: za przepisem : https://www.kwestiasmaku.com/desery/solony_karmel/przepis.html
Z wafli wychodzo suchy proszek
OdpowiedzUsuńWafle muszą być przekładane jakąś masą , tylko bez polecy czekoladowej
Usuń