Kaczka pieczona w majeranku

 



Składniki (porcja dla 2 osób)

2 kacze udka
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki majeranku 
3 łyżki oleju
2 łyżeczki słodkiej papryki
sól, pierz

Udka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek przecisnąć przez praskę i wraz z olejem i pozostałymi przyprawami wymieszać na jednolitą masę. Tak przygotowana pastą natrzeć oba udka, szczelnie owinąć folią i odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godziny aby się zamarynowały. 

Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, udka odwinąć z folii, przełożyć do żaroodpornego  i wstawić do piekarnika na 70 min, przykryć naczynie folią do pieczenia bądź pokrywką na pierwsze 30 minut pieczenia. Po 30 min, zdjąć przykrycie, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni  i można dorzucić kilka ziemniaczków. W trakcie pieczenia, warzywa i mięso polewać tłuszczem wytopionym z mięsa. Smacznego


Komentarze