Marynowane pieczone żeberka

 



Składniki:

żeberka wieprzowe w pasku (liczymy 2 kawałki na 1 porcję)

małe ziemniaczki

papryka czerwona, zielona i żółta

przyprawy: 

1/2 szklanki oleju

po 1/2 łyżeczki:  rozmaryn, papryka czerwona słodka, papryka czerwona ostra, tymianek, pieprz, sól

2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę


Żeberka umyć, pokroić na porcje, przełożyć do miski. Z oleju i przypraw i czosnku zrobić w szklance pastę i taką mieszanką natrzeć żeberka dokładnie. Przytyć i odstawić do lodówki co najmniej na godzinę, by mięso przeszło aromatami. Blachę z piekarnika wyłożyć folią do pieczenia. Na folię ułożyć równomiernie żeberka i włożyć do piekarnika nastawionego na 180 stoi na około 90 minut. Po 30 minutach dołożyć pokrojone na połówki ziemniaki, a po kolejnych 30 minutach pokrojone na kawałki papryki w trzech kolorach. Warszawa można lekko skropić olejem przed dodaniem do piekarnika lub, w trakcie pieczenia, za pomocą pędzelka, nawilżać je sosem powstałym z pieczenia żeberek. Gotowe podawać od razu. Smacznego.

Komentarze