Wegański gulasz z boczniaków i fasoli

 


Składniki:


500 g boczniaków

1 puszka fasoli białej

1 puszka fasoli czerwonej


2 małe cebule

3 ząbki czosnku

1 marchewka

1 pietruszka

1 por

1/2 małego selera

1 papryka czerwona

1 pęczek natki pietruszki


2 łyżki oleju

Po 1/3 łyżeczki: wędzonej papryki, Harrisy, suszonych liści kolendry 

Sól, pieprz do smaku



Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulkę, pora i czosnek, zeszklić. Resztę warzyw (pietruszka, marchewka, seler) pokroić w kostkę lub julienne , dodać do cebulki dusić chwilkę aż lekko zmiękną. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną oraz pokrojone w paski boczniaki. Na patelnię wlać kilka łyżek zalewy z fasolki czerwonej , dodać przyprawy, przykryć pokrywką i dusić około 15 minut na średnim ogniu. Pod koniec duszenia, jak grzyby są już miękkie dodać odcedzoną białą fasolkę oraz czerwoną z resztą zalewy. Dusić jeszcze około 5 minut, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i obficie posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z ryżem lub bagietką. Smacznego.

Komentarze