Składniki:
500 g boczniaków
1 puszka fasoli białej
1 puszka fasoli czerwonej
2 małe cebule
3 ząbki czosnku
1 marchewka
1 pietruszka
1 por
1/2 małego selera
1 papryka czerwona
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżki oleju
Po 1/3 łyżeczki: wędzonej papryki, Harrisy, suszonych liści kolendry
Sól, pieprz do smaku
Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulkę, pora i czosnek, zeszklić. Resztę warzyw (pietruszka, marchewka, seler) pokroić w kostkę lub julienne , dodać do cebulki dusić chwilkę aż lekko zmiękną. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną oraz pokrojone w paski boczniaki. Na patelnię wlać kilka łyżek zalewy z fasolki czerwonej , dodać przyprawy, przykryć pokrywką i dusić około 15 minut na średnim ogniu. Pod koniec duszenia, jak grzyby są już miękkie dodać odcedzoną białą fasolkę oraz czerwoną z resztą zalewy. Dusić jeszcze około 5 minut, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i obficie posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z ryżem lub bagietką. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz