Składniki dla 4 osób
400 g tofu
1 seler naciowy
2 kapustki pak choi
1 duży por
1 cebula
4 ząbki czosnku
2 łyżki siekanego szczypiorku
2 łyżki sezamu (uprażyć na suchej patelni)
2 łyżyka oleju rzepakowego
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki sosu sojowego grzybowego
1 łyżka przyprawy 5 smaków
Tofu skropić sosem sojowym i w plastrach usmażyć na 1 łyżce oleju rzepakowego, zdjąć na tależyk i pokroić w kostkę. Na patelnię wlać resztę oleju, dodać poszatkowaną cebulę i czosnek - zeszklić. Potem w kolejności dodawać warzywa: pokrojony w plasteki por, po 5 minutach pokrojony w platerki seler naciowy, po 5 minutach pokrojone w plasteki grube łodyżki pak choi. Przyprawić sosem sojowym i przyprawą 5 smaków. Dusić na średnim ogniu pod przykryciem. Po kolejnych 5-7 minutach dodać tofu oraz pokrojone w paski liście z pak choi. Dokładnie wymieszać, dodać olej sezamowy i zdjąć z ognia. Podawać posypane prażonym sezamem oraz szczypiorkiem. W moje wersji z makaronem żytnim oraz kiszoną czerwoną kapustą. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz