Przepis:
Składniki na ciasto:
6 jajek
300 g czekolady gorzkiej
220 g cukru pudru
180 ml wrzącej wody
220 g lekko solonego masła (użyłam Lurpak)
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 mała buteleczka esencji waniliowej
Składniki na krem:
300 gram gęstej śmietany kremówki (najlepiej lekko kwaskowej)
200 gram czekolady gorzkiej
2 łyżki cukru pudru
Ulubione owoce do dekoracji
Ciasto:
Czekoladę za pomocą robota z nożami tnącymi poszatkować z cukrem pudrem. Przesypać do miski, dodać wcześniej wyjęte z lodówki masło, pokrojone w małe kawałki, kawę oraz esencję waniliową. Wlać gorącą wodę, zmiksować (uwaga, na początku będzie bardzo chlapać !!!) , podczas miksowania dodawać żółtka.
Masa będzie dosyć gęsta, lśniąca i intensywnie brązowa. Białka ubić na sztywną pianę w oddzielnym naczyniu i przełożyć do masy czekoladowej. Delikatnie za pomocą drewnianej szpatułki wymieszać pianę z masą, aż do całkowitego połączenia. Przelać ciasto do okrągłej foremki o średnicy 28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 55 minut. Ciasto rośnie w piekarniku dosyć mocno, po upieczeniu, podczas studzenia cały środek się zapada. To nie znaczy, że ciasto się nie udało, tak właśnie ma być.
Krem:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, śmietanę ubić na sztywno na koniec dodając puder.
Lekko przestudzoną czekoladę wymieszać z ubitą śmietaną i rozprowadzić na ostygnięte ciasto.
Udekorować ulubionymi owocami i listkami mięty. Przed podaniem schłodzić w lodowce
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz