Ciasto czekoladowe bez mąki!

 


Przepis: 


Składniki na ciasto: 

6 jajek

300 g czekolady gorzkiej 

220 g cukru pudru

180 ml wrzącej wody

220 g lekko solonego masła (użyłam Lurpak)

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

1 mała buteleczka esencji waniliowej


Składniki na krem: 

300 gram gęstej śmietany kremówki (najlepiej lekko kwaskowej)

200 gram czekolady gorzkiej 

2 łyżki cukru pudru 

Ulubione owoce do dekoracji



Ciasto: 

Czekoladę  za pomocą robota z nożami tnącymi poszatkować z cukrem pudrem. Przesypać do miski, dodać wcześniej wyjęte z lodówki masło, pokrojone w małe kawałki, kawę oraz esencję waniliową. Wlać gorącą wodę, zmiksować (uwaga, na początku będzie bardzo chlapać !!!) , podczas miksowania dodawać żółtka. 

Masa będzie dosyć gęsta, lśniąca i intensywnie brązowa. Białka ubić na sztywną pianę w oddzielnym naczyniu i przełożyć do masy czekoladowej. Delikatnie za pomocą drewnianej szpatułki wymieszać pianę z masą, aż do całkowitego połączenia. Przelać ciasto do okrągłej foremki o średnicy 28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 55 minut. Ciasto rośnie w piekarniku dosyć mocno, po upieczeniu, podczas studzenia cały środek się zapada. To nie znaczy, że ciasto się nie udało, tak właśnie ma być. 


Krem:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, śmietanę ubić na sztywno na koniec dodając puder. 

Lekko przestudzoną czekoladę wymieszać z ubitą śmietaną i rozprowadzić na ostygnięte ciasto. 

Udekorować ulubionymi owocami i listkami mięty. Przed podaniem schłodzić w lodowce 


Smacznego

Komentarze