Składniki na małą tortownicę (16 cm średnicy)
Spód:
200 g zmielonych orzechów
3 łyżki kakao
2 łyżki drobnego cukru
50 g roztopionego masła lub oleju kokosowego
Masa serowa:
400 g jogurtu greckiego
250 g serka mascarpone
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
2 jajka
Wierzch
3 łyżki jogurtu greckiego
czerwone porzeczki, borówki - lub inne ulubione owoce
sos balsamiczny (u mnie malinowy)
Do tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. W misce wymieszać wszystkie składniki na spód i przełożyć do tortownicy. W kolejnej misce zmiksować mascarpone, dodać do niego jogurt i mleko skondensowane a na końcu jajka. Jajek nie ubijać tylko wymieszać dokładnie w masie i odstawić mikser.
Masę wlać do tortownicy. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, na dno wstawić naczynie z wodą, na środkowe piętro tortownicę z sernikiem. Po 10 minutach wierzch sernika przykryć papierem do pieczenia, zmniejszyć temperaturę do 130 stopni i piec jeszcze godzinę. Po upieczeniu masa powinna się lekko trząść, jakby sernik był niedopieczony. Wystudzić, a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem wierzch sernika posmarować gęstym jogurtem greckim, posypać ulubionymi owocami i każdą porcję na talerzyku udekorować sosem balsamicznym. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz