"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Sałata z gruszką i polędwicą długo dojrzewającą


Sałaty uwielbiam pod każdą postacią, dają nieograniczone możliwości eksperymentowania z połączeniem składników. Lubię jak sałata jest lekka ale jednocześnie na tyle odżywcza aby spełniała rolę posiłku. Ta gościła na moim stole jako kolacja.
Składniki (1 porcja)
1/2 opakowania rukoli
50g polędwicy bretońskiej lub innej długo dojrzewającej
1 mała gruszka
4-5 czarnych oliwek
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu balsamicznego (świetnie pasuje gruszkowy)
1/2 łyżeczki miodu
½ cytryny (sok)
Sól, świeżo mielony pieprz

Wykonanie
Sałatę rozłożyć na talerzu, na sałatę poukładać cieniutko pokrojoną gruszkę, skropić ją sokiem z cytryny, na gruszkę pokroić oliwki ułożyć cieniutkie plasterki polędwicy. Ocet balsamiczny zmieszać z oliwą i miodem, doprawić do smaku sokiem z cytryny, sola i pieprzem, pokroić sałatkę. Smacznego.

1 komentarz:

  1. Bardzo lubię owocowe dodatki w sałatkach. Zapewne dorzuciłabym tu jeszcze jakieś prażone orzechy;)

    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń