"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

De novo: młoda kapusta


Ostatni dzwonek na przygotowanie tzw. młodej kapusty. Smakuje zupełnie inaczej niż tradycyjny bigos. Ma w sobie jakąś lekkość i aromat słońca. Trzeba wykorzystać te chwile.

Składniki:
1 średniej wielkości główka młodej kapusty
2 cebule
1 pęczek koperku
200 gram dobrej jakości wędliny (u mnie kiełbasa żywiecka)
1 mały koncentrat pomidorowy
1 cytryna – wyciśnięty sok
1 kostka rosołowa
1 łyżeczka cukru
1 łyżka masła
3 łyżki mąki
Sól, pieprz

Z kapusty zdjąć wierzchnie liście, wyciąć środek – tzw. głąba, resztę posiekać. Do dużego garnka wlać wodę, tak aby pokryła dno na wysokość ok. 0,5 cm i wstawić poszatkowaną kapustę (początkowo będzie jej cały garnek, w trakcie gotowania w wyniku redukcji zostanie mniej niż połowa). Dodać cebulę pokrojoną w piórka i pół pęczka poszatkowanego koperku. W środek wrzucić kostkę rosołową, lekko posolić i posypać pieprzem. Kiełbasę pokroić w kosteczkę i dodać do garnka. Dusić ok. 30 minut, pod pokrywką, ale zostawić otwór, tak żeby kapusta mogła odparowywać. Jak już będzie na pół miękka, dodać koncentrat pomidorowy, łyżeczkę cukru i sok wyciśnięty z cytryny. Dusić ok. 15 minut. Masło roztopić na patelni, dodać mąkę i zasmażkę wlać do kapusty. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku według upodobań jeszcze solą, pieprzem, ewentualnie cukrem i sokiem z cytryny. Wyłączyć ogień, dodać pozostały koperek i szczelnie przykryć pokrywką na ok. 10 minut, żeby kapusta doszła. Podawać z młodymi ziemniaczkami lub świeżą bułeczką. Smacznego.

2 komentarze: