"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Wiśniowy krąg


Pomysł na serniczek narodził się z potrzeby chwili. Zostało mi pół słoiczka konfitury wiśniowej, robionej dzień wcześniej: http://kuchnianiewyszukana.blogspot.com/2012/08/konfitura-z-wisni.html, a w lodówce był jak zawsze niezawodny serek ricotta i trochę jogurtu greckiego:). Lubię jak sernik smakuje serem a nie cukrem, więc właściwie do takich szybkich „moich” serniczków nie używam cukru. Gdybym robiła go dla większej ilości osób, pewnie bym trochę dosłodziła…

Składniki (6 porcji)
250 gram sera ricotta
250 gram jogurtu greckiego
1 galaretka wiśniowa
4 łyżki konfitury wiśniowej
2 łyżki wiórków z gorzkiej czekolady
1 paczuszka herbatników

Galaretkę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody, dokładnie wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Serek ricotta zmiksować z jogurtem na puszystą masę, dodać schłodzoną galaretkę. Masę przelać do niewielkiej silikonowej foremki, moja była od babki dlatego w środku wyszła dziurka J. Wstawić do lodówki. Jak masa zacznie lekko tężeć, na wierzchu poukładać  herbatniki. Zostawić w lodówce na całą noc. Następnego dnia wyłożyć sernik na talerz, na wierzchu poukładać konfiturę wiśniową i całość posypać czekoladą. Smacznego.

2 komentarze: