"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

De Novo: Pulpeciki z delikatną nutą orientu


Lubię takie proste a jednak zaskakujące połączenia. Mięso gotowane na parze jest bardzo soczyste i co najważniejsze nie ma ani grama tłuszczu. Dlatego, przepis nadaje się także do serii: dietetycznie. Pulpety są bardzo dobre i nawet jedząc, czuje się ich lekkość. 

Składniki na 2 porcje (ok. 10 pulpecików):
100 g piersi z kurczaka
1 duże udko bez skóry i kości
3 ząbki czosnku
1 białko
ok. 1,5 cm korzenia imbiru
2 łyżeczki poszatkowanej natki pietruszki
sok z połowy limonki
sól, pieprz

Wykonanie:
Mięso pokroić w drobne kawałki i zmielić w maszynce lub w robocie kuchennym.
Dodać sok z limonki, poszatkowaną natkę, białko oraz drobno starty na tarce czosnek i imbir. Imbir aby się dobrze ścierał warto na pół godziny wrzucić do zamrażalnika J. Posolić i popieprzyć do smaku. Wyrobioną masę odstawić na godzinę do lodówki.  
Po wyjęciu uformować kuleczki, trochę większe od orzecha włoskiego i gotować na parze ok. 20 minut. Gotowe posypać delikatnie skórką otartą z limonki. Podawać z ryżem i jarzynami lub jako dodatek do bukietu sałat.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz