"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

De novo: Proste ciasto cytrynowe


Szybkie w przygotowaniu, długo zachowuje wilgotność, idealne do popołudniowej herbaty. Prawdę powiedziawszy, to że długo zachowuje wilgoć, nie dane mi było stwierdzić, bo po podaniu na stół zniknęło całe. Ma w sobie jakąś lekkość więc bezkarnie sięga się po kolejny kawałek. Ale cóż, czasem można sobie pozwolić, szczególnie po długim spacerze, gdy wracamy do domu lekko zmęczeni i trochę zziębnięci..

Składniki (na małą, podłużną foremkę)
2 jajka
¾ szklanki cukru
¾ szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 ml oliwy
1 zapach cytrynowy
1 cytryna – otarta skórka + sok
1/2 szklanki cukru pudru

Jajka z cukrem ubijamy na puszystą, gęstą masę. Dodajemy zapach cytrynowy, sok z cytryny (zostawiając jedynie 2 łyżki soku na później) i olej (dodatek oliwy w cieście sprawia, że jest ono wilgotne i aksamitne w smaku), ponownie ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, oraz dodajemy skórkę otartą z cytryny. Wszystko ubijamy jeszcze kilka minut. Foremkę smarujemy oliwą i posypujemy bułką tartą. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 50 minut.
Po upieczeniu, do tzw. suchego patyczka, wyjmujemy z piekarnika i studzimy. W tym czasie przygotowujemy lukier z cukru pudru i 2 łyżek soku z cytryny, ucierając te dwa składniki na jednolitą masę. Smarujemy ciasto lukrem. Podawać z łyżką jogurtu greckiego, posypanego cytrynową skórką. Smacznego.

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciasta z nuta cytryny :) Takie musiało być smakowite.

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie lubię, puszyste i cytrunowe

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam cytrusowe smaki, choć z zimą bardziej kojarzą mi się pomarańcze niż cytryny :) Twoje ciasto wygląda bardzo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysze ciasto! Właśnie upiekłam i zjadłam, aż 3 kawałki! Jedynie nie miałam olejku i zrobiłam z podwójnej porcji. Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne, ja równiez zrobiłam z podwójnej porcji. Jestem amatorką gotowania i pieczenia a to ciasto upiekłam już dwa razy i dwa razy było rewelacyjne! Nie ma szans, aby to ciasto nie wyszło! Puszyste, delikantne i tak smakowicie wilgotne. Moi znajomi byli wniebowzięci, od razu posypały się prośby o przepis. Dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że tak smakuje :)Dziękuję za taki miły komentarz :)

      Usuń
  6. Moje pierwsze ciasto w życiu! Właśnie jest w piekarniku i ciekaw jestem czy wyjdzie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis rewelacyjny, ciasto wyszło równiuteńkie i przepyszne. Ja tylko wprowadziłam małą modyfikację, dodałam chlust likieru limoncello :)

    OdpowiedzUsuń