"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Mleczny blok z żurawiną


Taki blok kojarzy mi się z dzieciństwem, kiedy (może niektórzy jeszcze to pamiętają) słodycze nie dość, że były na kartki, to jeszcze, szczególnie w małych miastach, ciężko dostępne. Mama przygotowywała nam wtedy taką „domową” czekoladę. Raz ciemną z kakao raz białą. Czekolada jest na bazie mleka w proszku, do którego wówczas dla rodzin z małymi dziećmi dostęp był jako-taki. Postanowiłam odtworzyć ten smak, lekko go urozmaicając.

Składniki:

100 g masła
½ szklanki cukru
1/3 szklanki wody
1 cukier wanilinowy
250 g mleka w proszku
3 łyżki suszonej żurawiny

W garnku gotujemy masło, cukry i wodę, mieszając. Trzymamy na gazie ok. 10 minut od zagotowania, tak żeby woda lekko odparowała a syrop zrobił się gęstszy. Zdejmujemy z gazu i porcjami dodajemy mleko w proszku, dokładnie mieszać aby nie było grudek. Jeśli po dodaniu ostatniej porcji mleka, masa nie da się mieszać, dolać odrobinę gorącej, przegotowanej wody. Na koniec wmieszać suszoną żurawinę. Masę przełożyć do silikonowych foremek i schłodzić w lodówce kilka godzin. Smacznego. 

1 komentarz:

  1. Mnie bloki czekoladowe kojarzą się z herbatnikami i orzechami. Chyba najbardziej popularny, tzw. "łom"

    OdpowiedzUsuń