"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Orzeźwiająca sałatka pomarańczowa



Na przekór zimie, i ku pokrzepieniu. Sałatka jest doskonałym źródłem witaminy C, lekką kolacją w jednym. Zazwyczaj po weekendowym dogadzaniu sobie mam ochotę właśnie na coś lekkiego. 









 Składniki:

4 duże pomarańcze
½ słoika czarnych oliwek bez pestek
1 duża czerwona cebula
sok z 1 limonki
sałata lodowa
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz


Wykonanie:
Cebulę pokroić w „półpiórka”, posolić i polać sokiem z limonki. Wstawić do lodówki do schłodzenia. W tym czasie obrać i wyfiletować pomarańcze, pokroić oliwki w krążki. Na talerzu ułożyć liście sałaty lodowej. Wyjąć z lodówki cebulę, wymieszać z pomarańczami i oliwkami i wyłożyć na sałatę, odsączając z soku, który się wytworzył . Do soku, który został w miseczce dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek, sól i świeżo zmielony pieprz. Sosem polać sałatkę i gotowe. Smacznego.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz