"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Kurczak w mleku – przepis Jamiego Olivera

Jamie Oliver przepisy


Nie do końca byłam przekonana do pieczenia jakiegokolwiek mięsa w mleku. Ale słyszałam wiele opinii, że naprawdę jest dobre. No cóż, pomyślała, chyba czas się przekonać. Przekonałam się, rzeczywiście bardzo, bardzo dobre! Przepis źródłowy : http://www.jamieoliver.com/recipes/chicken-recipes/chicken-in-milk






Składniki:

1 kurczak ok. 1,5 kg
10 ząbków czosnku w łupinkach
skórka otarta z 2 cytryn
garść świeżej szałwii
2,5 szklanki mleka
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy
sól, pieprz, pieprz cytrynowy

Kurczaka umyć, posolić i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Brytfankę, w której będziemy piec kurczaka postawić na gaz, roztopić masło z olejem i obsmażyć kurczaka z każdej strony na złoty kolor. Wyjąć mięso, tłuszcz, który został po smażeniu przelać do osobnego naczynka (nie zeskrobywać tego co przywarło do brytfanki – to rozpuści się w mleku i odda aromat do sosu). Przekładamy ponownie kurczaka do brytfanki, wlewamy mleko, wrzucamy ząbki czosnku, szałwię i skórkę z cytryny  (jak idealnie zetrzeć tylko żółtą skórkę z cytryny świetnie tłumaczy i pokazuje na krótkim filmiku Gordon Ramsay:  http://www.youtube.com/watch?v=z70cLVHAVCA ). Wstawiamy kurczaka do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 1,5 godziny. Co jakiś czas polewamy sosem. Mleko pod wpływem cytryny może się lekko zważyć – nie przejmować się tym, nie wpływa na jakość i smak mięsa. Po upieczeniu, zdejmujemy kurczaka z brytfanki (ja przekładam na drugą i dopiekam z drugiej strony na chrupiąco), wyławiamy z sosu czosnek, wyciskamy z łupinek ponownie do sosu, wlewamy tłuszcz, który wcześniej odstawialiśmy. Sos doprawiamy według smaku solą, pieprzem cytrynowym i jeśli ktoś lub bardziej zawiesiste – mąką.
Kurczaka kroimy na porcje i podajemy z sosem. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz