"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Cytrynowy pstrąg w folii



Przepyszne, dietetyczne danie. Pstrąg, jak większość ryb morskich ma delikatne i bardzo zdrowe mięso. Polecam osobom nie tylko będącym na diecie, choć tym właśnie szczególnie.











Składniki (1 porcja)

1 pstrąg
1 cytryna
1 łyżeczka masła
Sól, świeżo mielony pieprz

Pstrąga myjemy, osuszamy, lekko skrapiamy sokiem z cytryny oraz przyprawiamy sola i świeżo mielonym pieprzem. Cytrynę kroimy w cienkie plasterki i układamy wewnątrz ryby. Połową masła smarujemy folie aluminiową, na której układamy rybę. Pozostałym masłem smarujemy wierzch rymy. Zawijamy folie i wstawiamy rybę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut. Rybę podajemy z surówką ze świeżych warzyw.
 

1 komentarz:

  1. Właśnie taką rybę lubię najbardziej - maślaną, pieczoną, ziołową, bez zbędnych dodatków. Z kwaskową cytryną. Pyszności! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń