"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Kurczak w śliwkach i cynamonie Magdy Gessler

dania Magdy Gessler


Kiedy trafiłam na ten przepis, od razu wiedziałam, że go przetestuję. Po pierwsze lubię pieczonego kurczaka, po drugie lubię dodatek owoców do mięs, a po trzecie… zaintrygował mnie dobór przypraw: cynamon i wanilia. Do mięsa? Zwyczajnie byłam ciekawa co z tego wyjdzie… wyszło bardzo smaczne danie. Bardzo proste w wykonaniu, daje niesamowite bogactwo smaków i aromatów w jednym kociołku. I do tego jest w miarę dietetyczne, czegóż chcieć więcej?
Przepis pochodzi z książki Magdy Gessler „Kocham gotować”



Składniki:

4 dużych udek z kurczaka
½ łyżeczki każdej z przypraw: kurkuma, cynamon, kumin
1 laska wanilii
12 suszonych śliwek
12 suszonych moreli
1 ząbek czosnku
3 cm świeżego korzenia imbiru
1 pęczek kolendry
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy z oliwek
250 ml bulionu wołowego
250 ml bulionu drobiowego
Sól, pieprz

Udka umyć, osuszyć, pokroić na połówki, włożyć do żaroodpornego naczynia. Dodać oliwę, masło oraz przyprawy, dokładnie wetrzeć w kurczaka. Imbir, czosnek posiekać z połową kolendry, dodać sól oraz pieprz, przełożyć na kurczaka. Zalać gorącymi bulionami, dołożyć laskę wanilii, przykryć pokrywką i wstawić  do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 1 godziny, 10 minut przed końcem dorzucić suszone owoce. Przed podaniem posypać resztą posiekanej, świeżej bazylii. Smacznego.

 

1 komentarz: