"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Włoski deser jogurtowy

ciasto czekoladowe z serem


Przepis wyrwany z jakiejś kolorowej gazety, zmodyfikowany przeze mnie, nabrał lekkości. Lubię jak słodki deser nie wprawia mnie w poczucie nie tyle przyjemności co wyrzutów sumienia, że wciągam tyle kalorii. A tu wakacje za pasem i bikini z szuflady wygląda J. W mojej wersji śmietanę kremówkę zastąpiłam jogurtem greckim, dużą ilość mascarpone – mniejszą ilością oraz dodatkowo ricottą, duże ilości orzechów i owoców kandyznowanych – galaretką. Mi moja wersja bardzo smakowała, ale jeśli chcecie wypróbować „full opcję” – to już wiecie czego użyć.

Ciasto:
2 szklanki mąki
1 i 1/3 szklanki cukru
½ szklanki oleju
4 jajka
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 aromat rumowy

Jajka ubić z cukrem na puszysty kogel-mogel, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao, na koniec wlać olej i całość dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut.  Gotowe ciasto ostudzić i przekroić na 2 placki.

Masa:
400 g jogurtu greckiego
250 g serka mascarpone
250 g serka ricotta
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
100 g gorzkiej czekolady
1 galaretka
2 łyżki orzechów – ulubionych


Przygotować galaretkę i odstawić do całkowitego stężenia – pokroić w kostkę,
Czekoladę i orzechy posiekać.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody (1/4 szklanki), lekko przestudzić ale uważać aby nie zaczęła się ścinać.
Przygotować 2 łyżki syropu rumowego wymieszanego z 1/3 szklanki ciepłej wody  - do nasączenia ciasta (syrop rumowy możecie zastąpić rozpuszczając w wodzie 2-3 łyżki brązowego cukru i aromat rumowy).

Ricottę, mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Dodawać partiami jogurt, na koniec dodać żelatynę uważając aby była bardzo dokładnie wymieszana z masą. Do gotowej masy wmieszać posiekane orzechy i czekoladę oraz galaretkę.
Oba placki ciasta nasączyć syropem rumowym.
Miskę o górnej średnicy ok. 28 cm wyłożyć folią spożywczą, dno i boki wyłożyć 1 nasączonym plackiem. Placek może się oczywiście połamać, nie należy się tym przejmować, tylko jak najstaranniej docisnąć do ścianek miski i wyrównać. Na ciasto, ułożone w misce przełożyć masę jogurtowo serową i przykryć  2 plackiem ciasta, także nasączonym. Lekko docisnąć, przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce co najmniej 4 godziny. Gotowy deser przekładamy na talerz, odwracając miskę do góry dnem, odwinąwszy wcześniej folię rzecz jasna. Smaczego.

 

2 komentarze: