Duszona wołowina

wołowina duszona


Tak jak ja bez ryb, tak mój mąż nie wyobraża sobie kuchni bez … wołowiny. Staram się aby za każdym razem, klasyczna duszona wołowina smakowała trochę inaczej. Ta wersja nawiązuje do chyba najbardziej znanej wołowiny po burgundzku, jednak wykonanie jej jest prostsze i mniej czasochłonne a mięso wychodzi równie soczyste i aromatyczne.






Składniki
1 kg dobrej jakości wołowiny, np. rostbef
5-6 gałązek selera naciowego
1 kartonik pomidorów krojonych
100 ml wina czerwonego wytrawnego
250 ml bulionu (może być z kostki)
3 cebule
3 ząbki czosnku
1 por, tylko biała część
300 gram pieczarek
1/3 szklanki oleju
2 łyżki musztardy
½ łyżeczki majeranku
2 gałązki rozmarynu
Sól, pieprz

Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błonek. Cebulę i czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki. Musztardę zmieszać z olejem, wysmarować cały kawałek mięsa a następnie obłożyć plasterkami czosnku i cebuli. Zawinąć szczelnie folią i wstawić do lodówki na kilka godzin, a nawet całą noc.
Po tym czasie, zdjąć z mięsa czosnek i cebule, odłożyć. Zamarynowane mięso oprószyć mąką i obsmażyć na rozgrzanym oleju na patelni. Przełożyć do brytfanki i trzymać w cieple. Na patelnie wrzucić czosnek i cebulę, podsmażyć kilka chwil i dodać drobno pokrojone łodygi selera naciowego, pora, pokrojone w plasterki pieczarki oraz całą zawartość kartonika z krojonymi pomidorami. Zalać winem i dusić ok. 10 minut, aż seler zmięknie a wino odparuje.  Dodać na patelnię bulion, doprawić całość solą oraz pieprzem i przełożyć do brytfanki z mięsem, dołożyć 2 gałązki rozmarynu. Przykryć szczelnie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 1 godzinę. Przed podaniem pokroić na porcje i obłożyć warzywami. Smacznego.

 

Komentarze