"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Zupa golonkowa



Intensywna i baaardzo mięsna zupa. Moja druga połówka jak na mięsożercę przystało, jadła ze smakiem. 











Składniki (na duży garnek 10-12 porcji zupy)

1 mała golonka wieprzowa
1 golonka indycza
1 kawałek goleni wołowej
1 włoszczyzna (por, seler, pietruszka, 2 marchewki)
20 dag brukselki
1 kalarepa
Liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, tymianek, kurkuma, przyprawa do zup
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, szczypior

Mięsa umyć, w dużym garnku zalać wodą i gotować ok. godziny. W międzyczasie, po odebraniu szumowin dodać pokrojona w kostkę włoszczyznę oraz kalarepę. Dodać przyprawy: liść laurowy - 1, ziele angielskie – 2 ziarenka, pieprz ziarnisty – 5 ziarenek, tymianek – 1 łyżeczka suszonego, kurkuma - 1 łyżeczka, przyprawa do zup – 1 łyżka. Gotować ok. 40 minut. Gdy mięso jest już miękkie, wyjmować, luzować z kości, kroić na kawałki i ponownie dodać do zupy. Dodać brukselkę i gotować jeszcze ok 20 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Podawać z makaronem lub razowym pieczywem. Smacznego.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz