"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Pieczony kalafior

dania z kalafiora


 Tak podany kalafior może stanowić zarówno przystawkę do dania głównego, jak i  danie główne, dla osób stosujących dietę. Smakuje i pachnie zupełnie inaczej niż gotowany. Stosując kombinację różnych przypraw, za każdym razem możemy uzyskać inny smak. Co jest dobre? Moim zdaniem papryka ostra, curry, gałka muszkatołowa – oczywiście każda z przypraw osobno ;).  








Składniki:

1 kalafior
2 łyżki roztopionego masła
3 gałązki oregano
Grubo mielone sól i pieprz do smaku, dodatkowe przyprawy według gustu

Nagrzać piekarnik do 240 stopni.
Kalafiora oczyścić, opłukać wodą i osuszyć. Pociąć na kawałki. Zalecam nie dzielić na różyczki, a właśnie pociąć, tak aby uzyskać jak najwięcej „powierzchni płaskiej” z tego okrągłego warzywa. Przypieczone kawałki łodyg naprawdę smakują wyśmienicie.
Roztopić masło, i za pomocą pędzelka posmarować kalafiora masłem z każdej strony. Dodać grubo mieloną sól oraz pieprz oraz ulubione przyprawy. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, dodać gałązki oregano, przykryć folią do pieczenia i wstawić do piekarnika. Po 15 minutach zdjąć folię i zmniejszyć temperaturę do 200 stopni. Piec kolejne 15 minut. Po tym czasie kalafior powinien być miękki i ładnie zarumieniony – jeśli nie, na ostatnie 5 minut  włączyć termoobieg. Smacznego.
 

1 komentarz:

  1. O, nie piekłam chyba jeszcze kalafiora, muszę sobie zrobić taką odmianę.

    OdpowiedzUsuń