"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Bezowe makaroniki




makaroniki

Jakiś czas temu robiły furorę, na stoiskach w centrach handlowych. Kolorowe makaroniki przyciągały wzrok i zachęcały do kupna. Choć moda na nie już chyba mija, ja nadal uważam, je za dobrą alternatywę dla ciężkich ciast, szczególnie dla dzieci. Po przygotowaniu można za pomocą kremu połączyć dwa razem - wyjdzie wtedy całkiem wysokie ciasteczko ale ja najbardziej lubię takie czyste, na jeden kęs :)



 
Składniki:
5 białek
300 g zmielonych migdałów
2 szklanki cukru pudru

Zmielone migdały wymieszać dokładnie z 1 ½ szklanki cukru. Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania pozostały cukier puder. Do ubitych białek delikatnie mieszając dodać migdały wymieszane z cukrem. Masę nakładać na blachę wyłożoną pergaminem, albo za pomocą rękawa cukierniczego lub jeśli nie posiadacie, zwykłej łyżeczki, pozostawiając między porcjami ok 4 cm przerwy. Odstawić blachę z makaronikami na ok. 30 min, tak aby ich górna warstwa lekko wyschła i zrobiła się delikatna skorupka. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 15 min, ostatnie 5 minut z termo obiegiem. Gotowe powinny być chrupiące z wierzchu i lekko ciągnące w środku. Smacznego.

1 komentarz: