"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Cielęcina duszona Magdy Gessler

duszona cielęcina



Delikatna, aksamitna w smaku. Jeden z ulubionych moich przepisów na cielęcinę. Wyciągnięty z książki Magdy Gessler pt. „Kocham gotować”





Składniki (na 4 porcje):
800 g cielęciny pokrojonej w kostkę
12 ziarenek czarnego pieprzu
mały pęczek tymianku
5 liści laurowych
2 g soli i czarnego pieprzu
500 ml bulionu drobiowego
25 g masła
2 cebule, drobno poszatkowane
30g mąki
300 ml białego, wytrawnego wina
300 ml słodkiej śmietanki
400 g małych pieczarek
24 małe szalotki
2 łyżki drobno posiekanej natki

Cielęcinę wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy 3 liście laurowe, pieprz w ziarenkach, połowę tymianku oraz szczyptę soli. Doprowadzamy do wrzenia i odcedzamy na durszlaku. W brytfance lub garnku o grubym dnie – który możemy później wstawić do piekarnika,  rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę oraz związany nitką w pęczek tymianek, dusimy kilka minut, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy aby nie powstały grudki, stopniowo dolewamy wino, następnie bulion i śmietankę. Dodajemy resztę liści laurowych i doprowadzamy do powolnego „bulgotania”, dodajemy cielęcinę, przykrywamy pokrywką i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1,5 godziny. Po 45 minutach dodajemy szalotki, po godzinie pieczarki. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Smacznego.

1 komentarz: