Kaczka w miodzie

pieczona kaczka


Rodzina Gesslerów znana jest ze swoich kulinarnych dokonań. Jednak każdy z restauratorów odkrywa przed nami kuchnię w inny sposób. Uwielbiam niektóre przepisy Magdy Gessler – ciężkie, pełne masła, śmietany ale i smaku i aromatu. Mam kilka ulubionych dań Marty Gessler, odkrywcze połączenia w sosach i zupach, jak chociażby w tej .Ostatnio wpadła mi w ręce książka „Moja kuchnia polska” najmłodszego z klanu – Mateusza Gesslera. Tu właśnie znalazłam przepis na kacze udka – ciekawe połączenie miodu i sosu sojowego, często wykorzystywane w kuchni – w zestawie z kaczką, także zdało egzamin.



Składniki

4 kacze udka
4 łyżki miodu
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka imbiru
Sól, pieprz

Mięso oczyścić, umyć i osuszyć. Przygotować marynatę z pozostałych składników  i włożyć do niej udka. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, mięso wraz z marynatą przełożyć do rękawa do pieczenia i piec około godziny. Podawać z bukietem warzyw. Smacznego.

Komentarze