Rodzina Gesslerów znana jest
ze swoich kulinarnych dokonań. Jednak każdy z restauratorów odkrywa przed nami
kuchnię w inny sposób. Uwielbiam niektóre przepisy Magdy Gessler – ciężkie,
pełne masła, śmietany ale i smaku i aromatu. Mam kilka ulubionych dań Marty
Gessler, odkrywcze połączenia w sosach i zupach, jak chociażby w tej
.Ostatnio wpadła mi w ręce
książka „Moja kuchnia polska” najmłodszego z klanu – Mateusza Gesslera. Tu
właśnie znalazłam przepis na kacze udka – ciekawe połączenie miodu i sosu
sojowego, często wykorzystywane w kuchni – w zestawie z kaczką, także zdało
egzamin.
Składniki
4 kacze udka
4 łyżki miodu
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku, przeciśnięte
przez praskę
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka imbiru
Sól, pieprz
Mięso oczyścić, umyć i
osuszyć. Przygotować marynatę z pozostałych składników i włożyć do niej udka. Wstawić do lodówki,
najlepiej na całą noc.
Rozgrzać piekarnik do 180
stopni, mięso wraz z marynatą przełożyć do rękawa do pieczenia i piec około
godziny. Podawać z bukietem warzyw. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz