Naleśniki z mąki żytniej



naleśniki z mąki żytniejNaleśniki kochają wszyscy, albo prawie wszyscy. Ja kocham :). Nie lubię za to dań opartych na bazie mąki pszennej. W tych naleśnikach wykorzystałam mąkę żytnią razową. Naleśniki są zdrowsze i przez to kocham je jeszcze bardziej!


Składniki (na 5 naleśników)
¾ szklanki mąki żytniej razowej
¾ szklanki mleka
¼ szklanki wody mineralnej
1 jajko
Szczypta soli
2 łyżki oleju

Biały ser i jogurt naturalny na nadzienie.


 Składniki na ciasto wsypujemy do miski i miksujemy aby wszystko się ładnie połączyło. Odstawiamy miskę na ok. 20 minut, aby mąka się rozkleiła – po tym czasie ciasto z pewnością zrobi się bardziej gęste. Jeśli uznacie, że jest za gęste,  należy dodać jeszcze trochę wody. Smażymy na suchej, mocno rozgrzanej teflonowej patelni. Te naleśniki trzeba smażyć nieco dłużej niż mąki pszennej a i tak w środku będą lekko wilgotne. Nie zniechęcajcie się, jeśli za pierwszym razem się nie uda – ja miałam dwie nieudane próby – myślę, że wszystko jest kwestią odpowiedniej konsystencji ciasta i odpowiedniej patelni – te dwa czynniki decydują o sukcesie bądź porażce w przypadku naleśników.
Moje naleśniki podałam z musem z bardzo dojrzałego mango, banana i maślanki (wszystkie trzy składniki zblendowane na gładką masę). Smacznego. 

Komentarze

  1. Mam nadzieję ,że uniknę błędów (dzięki Twojej podpowiedzi). Na początek zrobię naleśniki z nadzieniem z przesmażonych jabłek z cynamonem.pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Naleśniki te lepiej wychodzą jak się smaży pod przykryciem jego pierwszą stronę, po obróceniu już nie musi być przykryty. Nie używajcie naczyń teflonowych do niczego, bo teflon jest trujący. Zawsze udziela się do potraw chociaż gołym okiem tego nie widać. Nie odczujecie tego od razu, ale z czasem zacznie się chorowanie w kierunku raka. Lepiej kupić droższą jakąś inną patelnię niż później wydawać pieniądze na leczenie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz