"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Pieczony łosoś z grzybami



łosoś z grzybamiDania z ryb, dla dobra wszystkich są co raz popularniejsze. Częściej zastępujemy czerwone mięso drobiem lub właśnie rybami. I tak trzymać, bo zdrowotna przewaga ryb nad mięsem to rzecz dowiedziona :). Dlatego z przyjemnością polecam Wam ten przepis. Znalazłam go na stronie www.zgotowani.pl ale wprowadziłam do niego kilka moich zmian.


Składniki (dla 5 osób):
  Ok. 700 gram świeżego łososia
500 gram świeżych lub mrożonych grzybów
50 gram grzybów suszonych
400 gram śmietany 18%
50 ml białego wytrawnego wina
2 małe cebule
2 ząbki czosnku
1,5 łyżki masła
Sól, biały pieprz
szczypiorek

Suszone grzyby moczyć w małej ilości wody przez ok. 2-3 godziny, a następnie gotować z dodatkiem łyżeczki soli przez pół godziny. Cebulę i czosnek poszatkować, zeszklić na patelni na 1 łyżce masła. Dodać świeże grzyby. Grzyby suszone i obgotowane odsączyć, pokroić w paseczki i dodać na patelnię. Całość dusić ok. 15 minut, dodać białe wino i odparować. Wywar z gotowania grzybów połączyć ze śmietaną i przelać na patelnię. Dusić jeszcze około 5 minut. Łososia poporcjować, ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym resztą masła, zalać sosem z grzybami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut. Podawać z ryżem, posypany posiekanym szczypiorkiem. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz