"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Marynowana karkówka



pieczeń z karkówkiNie mam wprawy w pieczeniu mięs, ale wszystkiego można się nauczyć. Tym bardziej, że mięso pieczone w całości można wykorzystać nie tylko jako danie obiadowe, ale także jako wędlinę na kanapki. Karkówka nadaję się do tego wspaniale.


Składniki:                                                                  

1,2 kg karkówki w całości
2 łyżeczki musztardy
2 cebule
½ łyżeczki oregano
½ łyżeczki rozmarynu
3 ząbki czosnku
3 łodygi selera naciowego
2 łyżki oleju
Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach

Mięso, umyć osuszyć, posolić oraz pozy pac świeżo mielonym pieprzem. Natrzeć mieszanką ziół: oregano i rozmaryn i posmarować musztardą. Przełożyć na folię spożywczą, szczelnie owinąć i wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin. Olej rozgrzać na dużej patelni, wyjąć mięso z lodówki, odłożyć cebule i obsmażyć z każdej strony. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Posiekać cebulę oraz łodygi selera naciowego, podsmażyć na patelni i dołożyć do mięsa. Na patelnie nalać 1 szklankę wody, którą następnie wlać do naczynia z mięsem. Dodać przyprawy: ziele angielskie, listek laurowy, pieprz w ziarenkach.  Naczynie przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 1,5 h. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na ok. 20 minut aby mięso odpoczęło. Podawać pokrojone w plastry, z dodatkiem sosu z pieczenia.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz