Delikatne, soczyste i bardzo smaczne :)
Składniki (na ok. 20 kotlecików)
750 g mięsa mielonego z indyka
2 szalotki
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
1 jajko
50 g tartego parmezanu
garść świeżego tymianku
bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia
Mięso mielone doprawić solą i pieprzem. Szalotkę i czosnek posiekać i zeszklić na maśle na patelni. Dodać do mięsa. Dodać jajko, parmezan i listki tyminaku. Całość wyrabiać w misce ręką, dodając około 1/2 szklanki ciepłej wody lub rosołu. Z gotowej masy formować różnej wielkości małe kotleciki, każdy z nich obtoczyć delikatnie w drobno zmielonej bułce parter i smażyć na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru z obu stron.
Komentarze
Prześlij komentarz