Bakłażan to jedno z moich
ulubionych warzyw, dlatego często gości w mojej kuchni. Tym razem połączyłam go
z kozim serem długo-dojrzewającym pomidorem i ...tapenadą. Tapenada nadała mu nieco
charakteru.
Składniki (na 2 porcje)
1 średni bakłażan
2 duże pomidory mięsiste
30 gram sera koziego
długo-dojrzewającego, startego na tarce o grubych oczkach
2 łyżki oliwy
3 łyżki tapenady (przepis
tutaj: http://kuchnianiewyszukana.blogspot.com/2012/07/tapenada.html)
Sól, świeżo mielony pieprz,
suszone zioła
Bakłażana przekroić na pół,
wydrążyć środek i pokroić w kosteczkę, pomidora także dosyć drobno pokroić, ser
zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać w miseczce z tapenadą i pieprzem (uwaga z solą, tapenada
jest dosyć słona). Taki farsz, ponakładać do połówek bakłażana i włożyć do naczynia
żaroodpornego posmarowanego lekko oliwą. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180
stopni ok. 40 minut. I już. Smacznego.
Podoba mi się tak nafaszerowany bakłażan:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam faszerowane warzywa :)
OdpowiedzUsuń