To wydanie gulaszu, dla
mojego męża, mogłoby gościć na stole codziennie. Roboczo nazywamy je „ciemnym
sosem”. Przygotowuje się je dosyć szybko, trochę dłużej trwa tylko duszenie
mięsa, ale sos jest tego wart :). Przepis zaczerpnięty z domowych archiwów, taki sos robiła moja
babcia, robi moja mama, teraz przejęłam go ja.
Składniki (na 4 solidne
porcje)
800 g wołowiny, dobrej
jakości lekko poprzerastanej tłuszczykiem
2 cebule
4 ząbki czosnku
Olej do smażenia
4 łyżki mąki
Przyprawy: sól, świeżo
mielony pieprz, papryka ostra, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, listek
laurowy, tymianek, majeranek, rozmaryn (jeśli świeży, dosłownie kilka igiełek).
Mięso kroimy w kostkę,
przyprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem i papryką. Obtaczamy każdy kawałek
w mące i układamy na patelni na mocno rozgrzanym oleju. Obsmażany z obu stron,
na dosyć dużym ogniu. Chodzi o to aby wołowina „zamknęła” w środku cały swój
sok. Ogień powinien być spory aby cała czynność przebiegła szybko. Mięso
przekładamy do garnka a na patelnię wrzucamy pokrojone w kosteczkę cebulę i
czosnek. Zmniejszamy ogień i mieszając, podsmażamy aż cebula zmięknie i zrobi
się szklista. Przekładamy do garnka wraz z całym sosem powstałym na patelni,
dodatkowo nalewamy na patelnię ok. 1 szklanki wody i zeskrobujemy przypieczone
resztki. Taki płyn dolewamy do garnka z mięsem i cebulą. Wody powinno być tyle,
ale pokrywała mięso, ale nie więcej. Dodajemy resztę przypraw, stawiamy garnek
na małym ogniu i dusimy pod przykrywką, pozostawiając niewielką szczelinę.
Proces duszenia trwa ok 1,5 godziny. W tym czasie mieszamy mięso co jakiś czas.
W trakcie duszenia sos ściemnieje, zrobi się bardziej gęsty a cebula i czosnek
praktycznie się rozpadną. W efekcie końcowym, mięso powinno być bardzo miękkie
a sos ciemny i gęsty. Podajemy z ziemniakami z wody lub z tradycyjnymi kluskami
ziemniaczanymi jak kopytka, czy szare kluski. Smacznego.
proste i pyyyszne! własnie zrobilam i aż się oblizuję :))
OdpowiedzUsuńKurcze dusze juz 3 godziny I twarde jak cholera. Pewno miecho ze starego bawola ale sosik pyszczy.
OdpowiedzUsuńwolowiny nie solisz.Pogotuj ok 15-20 min izostaw do wystygniecia,bedzie krucha i miekka.Ten sposob odkryłam przypadkwo ,musiałam wyjsc z domu a miesko juz sie gotowało.Zdjęłam z ognia i zostawilan .Rano bylam bardzo zdziwiona i zaskoczona ze było miekkie.Tak samo gotyje sie buraki ,to sprawdzone.Powodzenia.Pozdrawiam.
UsuńNigdy nie soli się wołowiny przed gotowaniem, bo mięso staje się twarde i łykowate :) zawsze solimy w trakcie a najlepiej pod koniec :)
OdpowiedzUsuńPyszne. Ja jeszca dodaje imbir razem z cebulka I czosnkiem, a potem dodaje odrobine ostrej mielonek papryki...
OdpowiedzUsuńWołowiny nie solimy przed gotowaniem .....bo będzie twarda jak podeszwa
OdpowiedzUsuńNie zgadzam sie..To zalezy chyba od sztuki miesa, ktora uzyjemy.. Ja robie steki wolowe - 3-4cm grube.. Posypuje sola.. Smaze po 3-4 min z kazdej strony i sa jak maselko.. Blad ktory mozna popelnic w gotowaniu gulaszu to to, ze na raz na patelni podsmazamy za duza ilosc mieska..wtedy ono zamiast zamknac pory - gotuje sie.. I wtedy jest lykowate i nie dobre..Lepiej mniejsze porcje podsmazac i przekladac do garnka..
UsuńSteki się soli bo dochodzą w b krótkim czasie przy dłuższej obróbce termicznej wołowiny się nie soli.
Usuńtam potwierdzam, posolenie robi z cielęciny wołowinę, a z wołowiny dinozaura :D
OdpowiedzUsuńWłaśnie się dusi, już widzę, że będzie pyszne... :)
OdpowiedzUsuńCo Wy z tym niesoleniem wołowiny... Ja nie zauważyłam jakichś istotnych różnic. Jedni solą przed, drudzy po, robiłam na oba sposoby i było ok. Pewnie bardziej zależy to od tego, na jakie mięso się trafi.
OdpowiedzUsuńWołowina nawet w sosie własnym jest bezbłędna. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńa dla mnie najmiększa wychodzi po kilkugodzinnym moczeniu w solance.
OdpowiedzUsuńPotem ją płukam, suszę i dalej robię podobnie jak w powyższym przepisie.
Zawsze wychodzi doskonała
a ja dodaję przyprawy do gulaszu Kamis - do wołowiny doskonała
OdpowiedzUsuńCzywiscie ze wolowiny sie nie soli. Dopiero pod koniec gotowania. Prosze sobie troche poczytac na temat mies lub zapytac fachowca.
OdpowiedzUsuńJa dodaje jeszcze parę podgrzbków do smaku
OdpowiedzUsuńJa dodaje jeszcze parę podgrzbków do smaku
OdpowiedzUsuńA ja dodaję jeszcze 2-4 ziarenka jałowca ;)
OdpowiedzUsuńA ja dodaję suszone śliwki,pycha
OdpowiedzUsuń24 yr old Accounting Assistant IV Griff Simon, hailing from Maple Ridge enjoys watching movies like Divine Horsemen: The Living Gods of Haiti and Knife making. Took a trip to Harar Jugol and drives a Ferrari 250 GTO. myslalem o tym
OdpowiedzUsuń