Pieczeń z dzika

dziczyzna przepisy


Ta pieczeń to było prawdziwe wyzwanie. Z dziczyzną miała do czynienia po raz pierwszy i trochę się obawiałam co z tego wyjdzie. Na szczęście przepis na marynatę dostałam wraz z mięsem od znawcy tematu. Nie mogło się nie udać. Pieczeń wyszła znakomita. 









Składniki marynaty:

Przygotowujemy w zależności od tego jak dużym kawałkiem mięsa dysponujemy.
Ja miałam ok. 1,5 kg kawałek.

3 łyżki musztardy
1 szklanka oleju
5 ziarenek ziela angielskiego
5 ziarenek jałowca
1 łyżka ziół prowansalskich
2 listki laurowe
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka wegety

Wszystkie suche składniki dokładnie mielimy w moździerzu na miazgę, łączymy z olejem i musztardą i dokładnie nacieramy mięso. Przekładamy do miski, wlewamy resztę marynaty. Całość przykrywamy szczelnie folią i wstawiamy do lodówki na 2 doby. Po tym czasie przekładamy wraz z marynatą do rękawa do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Czas pieczenia – ok. 1 godzinę na każdy kilogram mięsa.
Po upieczeniu, powstały sos delikatnie przelewamy do garnka, a mięso przekładamy na talerz , lekko solimy i dajemy mu chwilkę odpocząć. Sos przyprawiamy do smaku solą, pieprzem w zależności od upodobań przyprawiamy, np. podsmażoną cebulką, uduszonymi grzybami lub po prostu zagęszczamy zasmażką. Mięso podajemy pokrojone na kawałki, polane przygotowanym sosem. Smacznego.
 

Komentarze

  1. nigdy nie jdłam dzika, jestem ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. w sumie tak jak świnia, tylko trochę dzika;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przygotowałam szynkę z dzika ok 600dkg dla mnie i męża. Zamarynowalam i upieklam zgodnie z instrukcją. Mięso było trochę suche. Czy to oznacza że za długo je przytrzymalam w piekarniku?
    Piekłam godzinę w 190'C

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej trochę za długo.. do tego piekarnik piekarnikowi nie równy.. z każdym trzeba postępować inaczej..

      Usuń
    2. To oznacza że szynka nie nadaje się na pieczeń ponieważ nie ma przerostu , polecam wybrać inne mięsko np. Udziec który nie będzie tak chudy

      Usuń
    3. 600dkg to 6kg spory ten kawałek :-)

      Usuń
  4. Dlatego należy przed włożeniem do piekarnika mięso z dzika nafaszerować słonią.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wg mnie przepis się sprawdza. Robię po raz kolejny, tym razem na szynce z jelonka. Zobaczymy za 2 godziny czy będzie równie smaczne co z dzika? Jeżeli chcemy bardziej soczyście ważne żeby po pokrojeniu w plastry mięso jeszcze poddusić w piekarniku we wcześniej przygotowanym sosie np z borowikami do 20min. Jeśli lubimy dziczyznę na pewno będzie smakować. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mięso z dzika powinno sie robic w80 stopniach około 6 godzin

    OdpowiedzUsuń
  7. Żeby mięso było soczyste, nie przesuszone, stosujemy zasadę jak w przypadku wieprzowiny - czas pieczenia i temperatura w zasadzie dowolne (70 - 200 st), najważniejsze, żeby W ŚRODKU mięso doszło do 70-74 st.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz