Bardzo zasmakowało mi
połączenie łagodnego kurczaka z ostrą kiełbasą chorizo. W jednym ze swoich
przepisów wykorzystał je Jamie Olivier (tutaj ). Polecam zarówno kurczaka pieczonego w całości jak
i pomysł na roladki.
Składniki (4 porcje)
2 piersi z kurczaka
100 g kiełbasy chorizo
1 papryka czerwona
½ łyżeczki masła
Sól, pieprz, papryka ostra
Piersi z kurczaka podzielić
na pól, rozbić na dosyć cienkie kotlety, posolić i popieprzyć. Na każdym
kotlecie układać plasterki chorizo, paprykę pokrojoną w słupki. Zwinąć w
roladki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posmarowanym masłem. Roladki przykryć
pozostałymi plasterkami chorizo. Zapiekać 30 minut w piekarniku rozgrzanym do
190 stopni. Podawać z lekką sałatą. Smacznego.
Do żadnej potrawy z chorizo nie trzeba mnie długo namawiać, wierzę, że taki kurczak jest po prostu przepyszny.
OdpowiedzUsuń