Kruche ciasto, podobnie jak
francuskie przeważnie mam w zamrażalce. Daje to poczucie komfortu, że ulubiony
deser (ciasto z jabłkami) mogę przygotować niemalże od ręki. Tak było także tym
razem. Jesienno-zimowa aura, sobotnie popołudnie – aż prosiło się o ciepłe
słodkie ciasto… Wyjęłam z zamrażalnika niewielki kawałek, dodałam kilka jabłek,
jeden budyń i proszę deser gotowy. Aż chce się jeść ;).
Składniki : (u mnie kwadratowa
blaszka o boku 23 cm)
Kruche ciasto - (na oko 2 kule wielkości dużej pięści)
2 jabłka
1 opakowanie budyniu
waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki brązowego cukru
½ łyżeczki masła
Ciasto możecie przygotować z
tego przepisu : Kruche ciasto z rabarbarem
dodając tylko 2 łyżki kakao oraz 2 łyżki kwaśnej śmietany.
Blaszkę wyłożyć papierem do
pieczenia, ¾ ciasta zetrzeć na tarce o bardzo grubych oczkach i wstawić do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. W tym czasie obrać jabłka,
pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić jabłka, posypać cynamonem i brązowym cukrem – dusić około
10 minut. Przygotować budyń waniliowy według opisu na opakowaniu. Wyjąć z
piekarnika podpieczony spód, ułożyć jabłka, na jabłka wyłożyć budyń a na wierzch
zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta. Ponownie wstawić do piekarnika na 45
minut. Gotowe posypać cukrem pudrem. Smacznego.
Mmm, jabłeczniki z budyniem to zdecydowanie moje ulubione :) Pycha!
OdpowiedzUsuńWitam ,zrobiłam i wrzuciłam do lodówki.Troszkę się wystraszyłam ,że nie ma w składzie proszku do pieczenia.......
OdpowiedzUsuńCzy można je zamrozić i na spód zetrzeć na tarce ,czy lepiej rozwałkować?Beata