Wraz z życzeniami Wesołych
Świąt przepis na prostą ale jakże smaczną paschę. Kiedyś robiłam ją z dodatkiem
śmietanki ( tutaj przepis) była w formie znacznie lżejsza niż ta. Ten przepis jest inspirowany recepturą,
którą znalazłam u Magdy Gessler. Pascha
jest bardziej zwarta, taka „solidna” w formie. Pewnie duży wpływ na to ma
sposób jej przygotowywania. I mimo iż brak jej „aksamitności” pierwszej paschy,
ta jest równie smaczna.
Składniki
1 kg sera białego trzykrotnie
mielonego
1,5 szklanki cukru pudru
1 opakowanie cukru
wanilinowego
1 masło
4 żółtka
50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
100 gram płatków migdałowych
5-6 fig
5-6 suszonych moreli
1 garść rodzynek (można
pominąć J, nie wszyscy je
lubią)
1 szklanka rumu
1 pomarańcza i 1 łyżka
płatków migdałowych do przybrania
Morele, rodzynki i figi moczyć
w rumie ok. 2 godzin, odsączyć i posiekać. Miękkie masło utrzeć z cukrem i
ucierając dodawać po łyżce sera oraz po 1 żółtku. Jak dodamy już cały ser,
dodać bakalie i całość dokładnie wymieszać. Ustawić sitko na naczyniu, do
którego będzie spływać serwatka. Sito wyłożyć gazą i wyłożyć całą masę serową, dokładnie
zawinąć gazą od góry, przykryć talerzykiem, docisnąć i obciążyć od góry np. ciężkim słoikiem lub puszką.
Wstawić do lodówki na co najmniej 6-8 godzin. Po wyjęciu przełożyć na talerz i
przystroić pomarańczami i migdałami. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz