"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Cukiniowe racuchy

dania z cukinii przepisy


Cukinia jest warzywem nietypowym. Wyśmienicie smakuje zarówno w potrawach wytrawnych jak i słodkich. W połączeniu z czekoladą, wyszło super ciasto (przypomnienie: http://kuchnianiewyszukana.blogspot.com/2012/10/czekoladowe-ciasto-z-cukinia.html ), dla osób na diecie, może być podana niczym… makaron (przypomnienie: http://kuchnianiewyszukana.blogspot.com/2012/08/dietetycznie-cytrynowa-cukinia.html ).
Tym razem proponuje Wam w wersji śniadaniowej. Racuchy, które z cukrem można jeść na słodko, bez cukru, a np. ze szczypiorkiem jako śniadanie wytrawne. 

Składniki (1 spora porcja)

1/3 szklanki mąki żytnie
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 szklanka startej i odciśniętej z nadmiaru soku cukinii
1 jajko
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Do wersji słodkiej: 1 łyżka cukru + ½ łyżeczki cynamonu
Do wersji wytrawnej: 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 1/3 łyżeczki soli + świeżo mielony pieprz
Olej do smażenia

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, zaczynając od połączenia mąki, jogurtu, jajka i proszku do pieczenia. Dodajemy odciśniętą cukinię oraz smakowe dodatki. Olej rozgrzewamy na patelni, łyżką nakładamy porcje placków i smażymy na złoty kolor z obu stron. Gotowe odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.

5 komentarzy:

  1. Piękne uwielbiam takie placki tylko ja dodaje jeszcze ziemniaki, właśnie wczoraj dodałam na bloga przepis na placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne,uwielbiam cukinie,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię takie placuszki - fajna odmiana dla zwykłych ziemniaczanych

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń